Ποιές Εξετάσεις Χρειάζονται στη Διάρκεια μιας Εγκυμοσύνης;

Χρόνος Ανάγνωσης: 3 λεπτά
easfalizomai-post-exetaseis.jpg

Ποιες εξετάσεις λοιπόν περιλαμβάνει ο προγεννητικός έλεγχος;

Ο προγεννητικός έλεγχος αποτελείται από μια σειρά εξετάσεων, που έχουν στόχο να εξασφαλιστεί η καλή υγεία της μητέρας και του μωρού. Πρόκειται για αιματολογικές εξετάσεις που γίνονται στην αρχή της εγκυμοσύνης, προκειμένου να δείξουν την κατάσταση της υγείας της μητέρας και αν είναι σε θέση να φέρει σε πέρας την κύηση. Περιλαμβάνουν…

Γενική Αίματος, Επίπεδα Σιδήρου και φερριτίνης

Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε τα επίπεδα αιμοσφαιρίνης, σιδήρου και φερριτίνης, ώστε να μπορέσουμε να αποκλείσουμε τη σιδηροπενική αναιμία. Το σώμα μας χρειάζεται σίδηρο προκειμένου να παράγει αιμοσφαιρίνη, που θα μεταφέρει οξυγόνο σε όλο το σώμα με τα ερυθρά αιμοσφαίρια.

Ομάδα Αίματος και Rhesus

Η γυναίκα οφείλει να ενημερώσει τον γιατρό της και για την ομάδα αίματος της. Αυτό είναι πολύ σημαντικό καθώς μπορεί να χρειαστεί μετάγγιση αίματος κατά τη διάρκεια της κύησης ή στον τοκετό.

Σημαντικός είναι και ο παράγοντας Rhesus. Αν η μητέρα είναι RhD (-) και ο πατέρας RhD (+), το παιδί που θα γεννηθεί μπορεί να είναι RhD (+). Σε αυτή την περίπτωση, το ίδιο το σώμα της εγκύου πιθανόν να αρχίσει να παράγει αντισώματα που θα επιτίθενται στα ερυθρά αιμοσφαίρια του παιδιού. Αυτό το ενδεχόμενο, στην πρώτη εγκυμοσύνη δε δημιουργεί πρόβλημα. Σε επόμενη κύηση όμως, αν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως, πιθανότατα θα δημιουργήσει αναιμία ή αιμολυτικό ίκτερο στο παιδί.

Έλεγχος αντισωμάτων για Ερυθρά, CMV και Τοξόπλασμα

Ο ορολογικός έλεγχος για τον ιό της Ερυθράς χρησιμοποιείται για τον προσδιορισμό της ανοσολογικής κατάστασης του ασθενούς μετά από εμβολιασμό ή πριν την έκθεση στον ιό. Αποτελεί συνήθως μέρος του τυπικού προγεννητικού ελέγχου. Εάν μια γυναίκα έχει IgG αντισώματα έναντι του ιού της ερυθράς, ακόμη και με χαμηλό τίτλο, δεν χρειάζεται να ανησυχεί για τη μόλυνση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Εάν δεν έχει αντισώματα και δεν είναι έγκυος, μπορεί να κάνει το εμβόλιο ερυθράς.

Ο ιός της Ερυθράς (Rubella virus) είναι ο αιτιολογικός παράγοντας της νόσου της ερυθράς. Η νόσος αυτή υπό κανονικές συνθήκες είναι μια αβλαβής παιδική ασθένεια, μπορεί όμως να προκαλέσει πολύ σοβαρές εμβρυοπάθειες αν συμβεί λοίμωξη κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου της εγκυμοσύνης.

Ο κυτταρομεγαλοϊός (CMV), είναι το πιο συχνό αίτιο ιογενούς ενδομήτριας λοίμωξης και ο πιο γνωστός λοιμογόνος παράγοντας που προκαλεί βλάβες στο έμβρυο όπως προβλήματα ακοής. Ακόμα ενδέχεται να παρουσιάσουν σοβαρά προβλήματα υγείας αμέσως μετά τον τοκετό:
· ανωμαλίες του κεντρικού νευρικού συστήματος (κυρίως του εγκεφάλου)
· υπολειπόμενη ανάπτυξη
· ιδιαίτερα μικρό κεφάλι
· διόγκωση του σπληνός και του ήπατος
· ίκτερο
· δερματικό εξάνθημα
· τύφλωση ή αμφιβληστροειδοπάθεια

Το τοξόπλασμα είναι ένα παράσιτο από το οποίο μία έγκυος γυναίκα μπορεί να μολυνθεί εάν έρθει σε επαφή με περιττώματα από γάτες, χώμα, ωμό κρέας ή μη παστεριωμένα γαλακτοκομικά. Εάν μία γυναίκα δεν έχει ανοσία και νοσήσει πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, υπάρχει το ενδεχόμενο να προκληθούν πολλά προβλήματα.

Έλεγχος για τους ιούς Ηπατίτιδας Β και C, HIV I & II και Σύφιλη

Κάθε γυναίκα θα μπορούσε να είναι φορέας του ιού Ηπατίτιδας χωρίς να έχει συμπτώματα και χωρίς να το γνωρίζει. Στην περίπτωση της εγκυμοσύνης ο γιατρός πρέπει να το γνωρίζει γιατί το παιδί που θα γεννηθεί κινδυνεύει από προβλήματα στο συκώτι του. Η σύφιλη είναι μια σπάνια ασθένεια στις μέρες μας. Αν όμως η έγκυος πάσχει από αυτή, οι επιπτώσεις για το παιδί θα είναι πολύ σοβαρές. Στην περίπτωση του ιού HIV, πρέπει να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να μειωθεί το ενδεχόμενο μετάδοσης του ιού στο παιδί είτε κατά τη διάρκεια της κύησης ή μετά τη γέννηση.

Έλεγχος Σακχάρου

Η μέτρηση του σακχάρου στην αρχή της κύησης και η καμπύλη σακχάρου στο Β’ τρίμηνο αποτελούν τεστ προ συμπτωματικού ελέγχου για τον διαβήτη κύησης, δηλαδή τον τύπο διαβήτη που μπορεί να αναπτυχθεί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Έλεγχος Θυροειδούς

Πρόκειται για έναν αδένα ζωτικής σημασίας, καθώς η ανισορροπία των ορμονών Τ3 και Τ4 οδηγεί είτε σε υποθυρεοειδισμό είτε σε υπερθυρεοειδισμό, δύο παθήσεις με συμπτώματα που μπορούν να επηρεάσουν σχεδόν ολόκληρο τον οργανισμό και το έμβρυο.

Ηλεκτροφόρηση αιμοσφαιρίνης και τεστ δρεπάνωσης

Με την εξέταση αυτή, ελέγχεται η πιθανότητα να είστε φορέας μεσογειακής αναιμίας. Αν έχετε το γνωστό σε όλους στίγμα της μεσογειακής αναιμίας, θα πρέπει οπωσδήποτε να κάνει την ίδια εξέταση και ο άντρας, ώστε να διαπιστωθεί ή αποκλειστεί η πιθανότητα να είναι και εκείνος φορέας.

Γενική Ούρων

Ελέγχεται η σωστή λειτουργία των νεφρών, προκειμένου να αποκλειστούν ενδείξεις για νεφροπάθεια, ύπαρξη σακχάρου και εμφάνιση προ εκλαμψίας ή εκλαμψίας τους τελευταίους μήνες της κύησης. Η εξέταση αυτή επαναλαμβάνεται κάθε μήνα.

Ποιες εξετάσεις χρειάζονται τη διάρκεια μιας εγκυμοσύνης;

Περιγραφή ΥπηρεσίαςΣυχνότητα Εκτέλεσης
Γενική αίματος9
Σίδηρος1
Φερριτίνη1
Γενική ούρων9
Γλυκόζη9
Ουρία9
Κρεατινίνη9
Ηλεκτροφόρηση αιμοσφαιρίνης1
Ομάδα αίματος1
Παράγων RHESUS1
Ηπατίτιδα Β, αντιγόνο επιφανείας (Haig)-Α1
Αντισώματα ηπατίτιδας C (HCV)1
HIV1
V D R L1
R P R1
Αντισώματα ερυθράς ΙGG1
Αντισώματα ερυθράς ΙGΜ1
Αντισώματα τοξοπλάσματος IGG1
Αντισώματα τοξοπλάσματος IGΜ1
Αντισώματα CMV IgG1
Αντισώματα CMV IgM1
Έμμεσος COOMBS1
Καλλιέργεια κολπικού υγρού1
Καμπύλη σακχάρου2
Αναγκαίες Αιματολογικές εξετάσεις που συμπεριλαμβάνονται στον προγεννητικό
έλεγχο.
Περιγραφή ΥπηρεσίαςΣυχνότητα Εκτέλεσης
Ενδοκολπικό υπερηχογράφημα2
PAPP-A1
Υπερηχογράφημα Αυχενικής Διαφάνειας 2D1
Υπερηχογράφημα Κοιλιακό +3D3
Γενετικό υπερηχογράφημα (Β’ επιπέδου) 2D1
Υπερηχογράφημα DOPPLER Κυήσεως 2D2
Εξειδικευμένες εξετάσεις προγεννητικού ελέγχου.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *