ΤΙ ΚΑΝΩ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΡΟΧΑΙΟΥ ΑΤΥΧΗΜΑΤΟΣ; ΜΑΘΕ ΤΩΡΑ ΤΑ 6 ΒΗΜΑΤΑ.

Χρόνος Ανάγνωσης: 4 λεπτά
periptosi-troxaio-atyximatosu

Όσα πρέπει να γνωρίζετε στην περίπτωση τροχαίου ατυχήματος. Ένας οδηγός 6 βημάτων για να είστε πάντα ενημερωμένοι. Θα νιώθετε ασφαλής και θα προστατεύσετε την περιουσία σας ανεξαρτήτως υπαιτιότητας.

Όταν εμπλέκεστε σε ένα τροχαίο ατύχημα, θα πρέπει να είστε σύννομοι, μπορείτε να δείτε το άρθρο για την ασφαλιστική συνείδηση και να ξεκινήσετε την απαιτούμενη διαδικασία που απαιτείται. Να έχετε καταγεγραμμένες όλες τις απαραίτητες πληροφορίες αλλά και να γνωρίζετε τις ενέργειες προκειμένου να αποζημιωθείτε.

1. Ελέγξτε για τυχόν τραυματισμούς και τη σωματική σας ασφάλεια

Πραγματοποιείστε ένα γρήγορο οπτικό ή λεκτικό έλεγχο για τυχόν τραυματισμούς δικούς σας εάν είστε οδηγός ή των επιβαινόντων.


Εάν μπορείτε, μετακινηθείτε στην άκρη του δρόμου ή σε ένα πεζοδρόμιο. Εξασφαλίστε τη σωματική ασφάλεια τη δική σας και των υπολοίπων. Εάν το αυτοκίνητό σας είναι δεν είναι σε ασφαλές σημείο στο δρόμο τότε τραβήξτε το προς την άκρη του οδοστρώματος. Διαφορετικά, τοποθετήστε τα απαραίτητα όργανα έκτακτης ανάγκης και φροντίστε τον εαυτό σας.

2. Καλέστε τις Αρμόδιες Αστυνομικές Αρχές (100)

Είτε έχετε εμπλακεί σε περίπτωση τροχαίου ατυχήματος υλικών ζημιών είτε κάτι πιο σοβαρό, πρέπει να καλέσετε την αστυνομία. Είναι σημαντικό προκειμένου να συμπληρώσουν το δελτίο αναφοράς τροχαίου ατυχήματος.

Το βήμα αυτό είναι σημαντικό γιατί πρωτίστως θα υπάρχει επίσημη καταγραφή και των δύο εμπλεκόμενων μερών, εάν υπάρχει εμπλοκή άλλου οχήματος.

Δευτερευόντως γιατί θα χρειαστείτε αντίγραφο του δελτίου προκειμένου να το προσκομίσετε στον ασφαλιστή σας για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί.

3. Καλέστε τη Φροντίδα Τροχαίου Ατυχήματος

Ενώ έχετε ενημερώσει και τις αρμόδιες αστυνομικές αρχές, σειρά έχει να καλέσετε την ειδική υπηρεσία για τους ασφαλισμένους ή οποία λειτουργεί 24 ώρες το 24ώρο και 7 ημέρες την εβδομάδα. Ο ειδικός συνεργάτης της ασφαλιστικής εταιρείας με την οποία έχετε συνάψει το ασφαλιστικό συμβόλαιο, θα μεταβεί στο σημείο του τροχαίου ατυχήματος, δωρεάν.

Ο ειδικός συνεργάτης θα καταγράψει τις συνθήκες του τροχαίου ατυχήματος, θα πάρει φωτογραφίες από τα εμπλεκόμενα οχήματα, θα συντάξει ένα πρόχειρο σχεδιάγραμμα του τόπου που έλαβε χώρα το ατύχημα.

Επίσης, θα συγκεντρώσει στοιχεία τυχόν μαρτύρων και θα βοηθήσει στην επιτόπια συμπλήρωση του εντύπου του Φιλικού Διακανονισμού ή της Υπέυθυνης Δήλωσης Ατυχήματος ολοκληρώνοντας τη διαδικασία αναγγελίας και δήλωσης του ατυχήματος.

4. Η έναρξη της διαδικασίας αποζημίωσης

Με τη συμπλήρωση του εντύπου Φιλικού Διακανονισμού και μετά τον έλεγχό του από το αρμόδιο τμήμα της ασφαλιστική σας εταιρείας, η διαδικασία της αποζημίωσης ξεκινά άμεσα.

Εάν τώρα ο ίδιος δεν έχετε καλέσει για οποιονδήποτε λόγο τη Φροντίδα Τροχαίου Ατυχήματος, θα πρέπει να καλέσετε τον ασφαλιστή σας να ενημερώσει αυτός την εταιρεία με τις ανάλογες ενέργειες.

5. Σε περίπτωση που χρειαστεί η Οδική Βοήθεια

Σε περίπτωση που ακινητοποιηθεί το όχημά σας λόγω μηχανικής βλάβης ή ολικής καταστροφής, ο συνεργάτης της Φροντίδας Τροχαίου Ατυχήματος, θα ειδοποιήσει για τη ρυμούλκηση-μετακίνηση του οχήματός του σε κάποιο τοπικό συνεργείο.

Σε περίπτωση όμως, που δεν έχει κληθεί η Φροντίδα Τροχαίου Ατυχήματος, θα πρέπει εσείς ο ίδιος να καλέσετε την Οδική Βοήθεια.

Πολύ σημαντικό είναι να γνωρίζετε εκ των προτέρων τους όρους του συμβολαίου σας προκειμένου να είστε ενήμεροι για το εάν διακούστε την χρήση της δωρεάν ρυμούλκησης ή όχι.

Ή εάν το συμβόλαιό σας διαθέτει την κάλυψη Τοπικής Ρυμούλκησης συνεπεία ατυχήματος ή την κάλυψη Οδικής Βοήθειας. Σημαντική διαφορά.

Η επιλογή της μεταφοράς του οχήματός σας σε ένα από τα συνεργαζόμενα συνεργεία της εκάστοτε ασφαλιστικής εταιρίας. Αυτό πραγματοποιείται, εφόσον έχετε συμπληρώσει τη Φιλική Δήλωση Ατυχήματος και δεν ευθύνεστε για το ατύχημα. Φυσικά και στην περίπτωση που έχετε μικτή ασφάλιση.

Τα οφέλη που μπορείτε να αποκομίσετε

Στην περίπτωση που μεταφερθεί το όχημά σας σε συμβεβλημένο με την ασφαλιστική σας εταιρεία συνεργείο τότε η απευθείας καταβολή των εξόδων επισκευής πραγματοιείται από την ίδια τηνασφαλιστική.

Φροντίζει για την ποιότητα επισκευής σε πιστοποιημένα συνεργεία και έχετε κέρδος στην ταχύτητα επισκευής, την επισκευή με καινούρια ανταλλακτικά χωρίς παρακράτηση παλαιότητας και την παροχή αυτοκινήτου εξυπηρέτησης.

6. Υποβολή απαραίτητων εγγράφων

Όταν το όχημά σας βρίσκεται στο συνεργείο, θα πρέπει να μεριμνήσετε ώστε να καλέσετε τον πραγματογνώμονα της Ασφαλιστικής σας. Θα επισκεφθεί το συνεργείο και θα εκτιμήσει το κόστος ζημιάς και θα καταθέσει την έκθεση πραγματογνωμοσύνης του στην Ασφαλιστική εταιρεία.

Αναφορικά με το διακανονισμό της ζημιάς κατόπιν συνεννόησης με τον ασφαλιστή σας να παραδώσετε το φάκελο με τα παρακάτω δικαιολογητικά. Αυτά είναι τα πρωτότυπα τιμολόγια, η φωτοτυπία από το βιβλιάριο τραπεζικού λογαριασμού ή εκτύπωση του IBAN στο οποίο επιθυμείτε να κατατεθεί η αποζημίωση.

Η περίπτωση τροχαίου ατυχήματος, μπορεί να κάνει ακόμη και τον πιο έμπειρο οδηγό να τα χάσει. Αλλά, ακολουθώντας αυτά τα βήματα μπορείτε να έχετε κατά νου κάποια βασικά σημεία.

Έτσι, μπορείτε να εστιάσετε στην καλή συνεργασία με την ασφαλιστική σας εταιρεία για να επιδιορθώσετε το όχημά σας όσο πιο άμεσα και όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ

Περιμένω τα σχόλια και τις απορίες σας εδώ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *